Hoogmoed komt voor de val

icarus1

In tijden dat Matthijs en Jeroen van de zomer aan het genieten zijn, sukkelen wij zo nog wel eens weg voor de televisie, vooral als er reclame is. Normaal mooie gelegenheid om thee te zetten of voor een plaspauze, maar wat ik al zei: ik was aan het sukkelen.
Ik was echter weer helemaal bij de les toen ik reclame hoorde voor een autoverzekering voor hoger opgeleiden. Haha, een grapje zeker, maar niets van dat al: dit was bloedserieuze tv-reclame van verzekeringsmaatschappij Promovendum. Sjieke naam ook, Promovendum, maakt het meteen duidelijk: niks voor lager opgeleiden.
En wie zijn nu eigenlijk die hoger opgeleiden? Op de site van Promovendum verstaan zij onder hoger opgeleiden een afgeronde hbo- of wo-opleiding. Ook havo en vwo worden geaccepteerd. Dat betekent dat mbo-opgeleiden, mavo’ers en vmbo-mensen geen schadeverzekering bij Promovendum mogen afsluiten. Schadeverzekeringen zijn o.a. de auto-, woonhuis-, inboedel- en reisverzekering. De zorgverzekering is er wel voor iedereen. Maar dat komt omdat er een wettelijke acceptatieplicht bestaat.

Nu kan ik nog een zijstapje maken over hoe raar toch dat begrip van hoger- en lager opgeleiden en wie controleert/bepaalt dat, maar daar heb ik me al eerder over opgewonden; het gaat mij nu vooral om solidariteit. En daar hebben (natuurlijk) de oude Grieken weer een mooi verhaal over waarin het gezegde ‘Hoogmoed komt voor de val’ letterlijk aan bod komt.

Daedalus was een naar narcistisch mannetje die zijn eigen meer getalenteerde neefje om zeep bracht. Maar hij was ook wel slim, dus hij zette zijn straf om in een spelletje (een naar narcistisch labyrint met een hoop doden op Kreta) voor de verveelde koning Minos. Toen Daedalus op zijn beurt weer verveeld raakte, mocht hij van Minos niet het eiland verlaten, omdat hij de enige was die het geheim van het labyrint kende.
Daarop bedacht Daedalus een list en maakte hij van vogelveren en was een paar volmaakte vleugels om mee te vliegen. Voor zijn zoon, Icarus, maakte hij een paar kleinere vleugels. Daedalus adviseerde zijn zoon om niet te laag te vliegen, want dan zouden de vleugels te nat en te zwaar worden. Hij moest ook niet te hoog vliegen, want dan komt hij te dicht bij de zon en zou de was smelten. Icarus was de lager opgeleide, vloog hoger en hoger. De was smolt, zijn vleugels vielen uiteen en hij stortte neer in zee. Daedalus, de hoger opgeleide, haalde het wel, maar had geen zoon meer.

De moraal van dit verhaal laat zich raden. Jezelf belangrijker vinden, dient niet altijd de mens. Het is nu eenmaal zo dat als je wat ouder wordt, je ook meer gaat mankeren. Dat geldt voor mensen, maar ook voor auto’s en huizen. Geld lost een hoop op, maar het zou ook wel eens goed zijn om achterom te kijken of iedereen nog kan meevliegen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *