Zo blind als een mol zijn

Bedrijfsuitje-Wie-is-de-Mol-e1404518173784[1]

Aanstaande zaterdag is de finale van Wie is de Mol? Daar kijk je natuurlijk naar uit, want wie zou toch die Mol zijn, maar tegelijkertijd is het ook het einde van de reeks en gaan we met het gezin in een gat vallen. Het is eigenlijk het enige programma op televisie waar we allemaal naar kijken, want verder is er nogal een uiteenlopende smaak variërend van Studio Voetbal, Jandino en Gordon, VT-wonen tot Linda de Mol.
Ik weet niet of mijn vader nu zo geïnteresseerd was in Ron’s Honeymoon quiz en Bella de Beer, maar ik heb warme herinneringen aan met z’n allen op de bank op vrijdagavond met een roze koek van de markt, een bakje paprika chips en echte priklimonade. En iedere zondag patat met kroketten uit eigen frituur voordat Studio Sport begon en daarna Keek op de Week met Van Kooten en De Bie. Hier in huis veinst Man nog niet eens interesse in The Voice, maar zit met laptop op schoot en koptelefoon naar drugskartels op Netflix te kijken. Dat doet hij wel samen op de bank en eet koeken van de AH en bakjes nootjes mee, dus wellicht schrijft dochtertje over 30 jaar ook een nostalgische-gezellige-goede-oude-tijd-column.

Misschien weet je het allang, maar een mol is helemaal niet blind. Hij heeft kleine oogjes en is daardoor niet de beste speurder van het dierenrijk, maar dat heeft hij ook niet nodig onder de grond. De betekenis van “zo blind als een mol zijn” is stekeblind zijn. Dat is ook wel een interessante, want waar komt “steke” dan vandaan? Dat is een verbastering van stok (net zoals stik, in stikdonker) en als je in de oudheid zei dat je zo oud als een stok was, nou, dan was je héél oud.

Stekeblind zijn we hier natuurlijk niet wat de Mol betreft. Van het begin af aan weten we zeker wie de Mol is. Dat die beoogde Mol er dan ook meteen weer die uitzending uit lag, mag de pret niet drukken. De makers weten het toch altijd weer zo te manipuleren dat je tot het einde geen flauw idee hebt. En als die makers, zoals vorig jaar, een steekje laten vallen en je dus van tevoren al weet wie de Mol is, is dat helemaal niet leuk.
Dit jaar schijnen de kandidaten zelf ook geen flauw benul te hebben. En dat in combinatie met het cijfer 2 dat de hele reeks al prominent aanwezig is, heeft hier op de bank een opzienbarende zienswijze opgeleverd. Er zijn gewoon 2 Mollen.
Niets is wat het lijkt en dit is dan toch een heel verrassende wending nietwaar? Mochten er toch geen 2 Mollen zijn, meld ik me bij deze aan als ideeënmeedenker. Ik heb niet de illusie dat ik ooit ontdekt word als bestseller schrijfster en daarom uit zal worden genodigd om aan Wie is de Mol? mee te doen, maar als maker met zeer creatieve geest moet ik toch een kans kunnen maken. Een beetje blind ben ik al, -8 in mijn bril en ’s avonds van dichtbij lezen gaat ook niet meer zo best.
Over het verdere verloop van mijn sollicitatie zwijg ik natuurlijk als het graf. Misschien moet je wel een beetje wantrouwig worden als ik bovenop een Italiaanse berg aan een roman ga werken. Maar laten we eerst maar even zaterdag afwachten. Ik geef ‘m nu nog gewoon gratis weg: 2 Mollen, wat ik je brom!

1 reactie

  1. Jacqueline

    Nou ik ben benieuwd …

    Weet je trouwens hoe een mol z’n eten (wormen) bewaard ?
    Hij legt er een knoop in. Echt waar !!!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *