Ongelikte beren

oneglikte beren

Zomaar een dag in Turkije:
Een gezin uit Nederland komt bij van een weekje familiebezoek aan het zwembad in een Turkse badplaats. Ze zitten in een ultra-inclusive resort: de hele dag door natjes en droogjes en het enige waar ze aan moeten denken is wanneer het weer tijd is om te smeren. Na die gedane arbeid duiken de kinderen afwisselend de zee of het zwembad in en maken bommetjes als ze van de glijbaan afkomen. Tussentijds gunnen ze zich 5 minuten voor patat, pizza en een alcoholvrije cocktail. De ouders kijken met hun boek en IPad met schietspelletjes tevreden om zich heen.
Hoog dikbuikig mannengehalte hier. De vrouwen zien er erg tiptop uit: dure merkbikini’s, borst- en bilimplantaten, gelnagels, haar- en wimperextensions en zeer volle goed gestifte lippen. Er komen 2 stellen met een draagbare speaker aan. Het zal toch niet… Ja, die wordt hard aangezet. Even verderop valt er een glas bier stuk, de grote scherven worden op een tafeltje gelegd, de rest laten ze liggen om doorheen te lopen als je wilt afkoelen in het zwembad. Er schuift een wolk voor de stralende zon. Russen.

Nu is mijn referentiekader niet zo groot met Poetin in gedachten en toeristen in Turkije, dus ik geef mijn bevooroordeeldheid onmiddellijk toe, maar ik dicht Russen niet bepaald charme toe. Sterker, ze gedragen zich horkerig. Ongelikte beren zijn ze. Of de Romeinen dat vroeger ook vonden, is niet bekend, maar de uitdrukking komt uit de oudheid. De Romeinen dachten dat beren, wanneer ze geboren werden, nog niet hun uiteindelijke vorm hadden aangenomen. Jonge beren kwamen volgens hen vormloos ter wereld. Ze kregen pas hun normale gestalte wanneer ze gelikt werden door hun moeder. Het staat natuurlijk synoniem voor een gebrekkige opvoeding, maar wat is een gebrekkige opvoeding als je je daar zelf niet van bewust bent? Zo ontstaan er vele generaties ongelikte beren die driedubbel opscheppen aan het buffet en daar maar een kwart van eten. Die knippen met hun vingers naar de obers. Die blijven praten in hun eigen taal, want iedereen moet hen maar begrijpen. Die denken dat met geld alles te koop is.
En dat laatste is ook een beetje zo. De Turken zijn toch blij met Russische toeristen, want ze brengen geld in het laatje. Er komen geen West-Europeanen meer. En dus treden in de disco’s Russische artiesten, zoals het damestrio VIA Gra (BИAГpa) op en staat er boven de kledingzaken in het Russisch beschreven wat er te koop is en niet meer in het Turks. Het bedienende personeel is niet aardig meer, want zij worden nooit aardig benaderd. Toeristisch Turkije aan de kust is ons Turkije niet meer.

En toch hebben we een fijne vakantie gehad. We werden extra in de watten gelegd nadat we iedere ochtend gewoon in het Turks goedemorgen bleven zeggen. De kinderen liepen geen scheurbuik op ondanks eenzijdig dieet. Op de markt waren ze blij om weer gewoon eens lekker Hollands in discussie te gaan over het afdingspel met de Björn Borg onderbroeken. We zijn niet verbrand. Ik heb 6 boeken gelezen (als enige bij het zwembad, je zou niet zeggen dat de Russen zo’n rijke literaire geschiedenis kennen). En we mochten parasailen boven de zee voor een speciaal tarief.
Er was ook gratis entertainment in het resort. Bijzonder uitgedoste dames aan de avonddis. Een man dag in dag uit, aan het ontbijt en het diner in dezelfde Micky Mouse zwembroek met blauwe polo outfit. Je verbazen over de combinaties bier bij het ontbijt, witte wijn en whisky bij de lunch en champagne en cocktails bij het diner. We konden in de eetzaal meegenieten van skypende (of vloggende?) dames en peuterspelletjes op de tablet. En iedere dag werd er wel iemand laveloos uit het zwembad gevist.

Maar sommige dingen veranderen nooit. Het lekkere eten, de geuren, de mooie natuur en de gastvrijheid als je iets verder landinwaarts gaat. Verbazingwekkend dat we verder helemaal niks gemerkt hebben van de politieke situatie of terreurdreiging. De Turken leven gewoon hun leven. En de zon blijft schijnen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *