Ergens een plasje over doen

toilet-wc[1]

Was heel Nederland vorige week nog in de ban van tropische storm Irma; deze week is het regenbuitje van Geerte Piening het gesprek van de dag. En vooruit, laat ik daar ook mijn plasje eens over doen.

Geerte had in een Amsterdamse kroeg de nodige (alcoholische) versnaperingen achter de kiezen, toen ze met haar vrienden de deur werd uitgezet: het was sluitingstijd. Buitengekomen moest ze ineens zo nodig plassen (dat was in de kroeg waar een toilet is, blijkbaar nog niet het geval) dat ze de 2 kilometer naar huis niet meer redde, haar broek op straat liet zakken en onderwijl door een agent bekeurd werd voor wildplassen met een boete van 140 euro. Saillant detail: ze kreeg die boete terwijl ze aan het plassen was en kon het niet meer ophouden cq afknijpen. Zou een vrij normaal mens toch enige schaamte betrachten, Geerte niet: ze vond het belachelijk dat er geen openbaar toilet in de buurt van de kroeg met toilet was en vocht de boete bij de rechter aan, daarbij steun gezocht bij de pers en ook uitgebreid gekregen. Ik moet wel zeggen: 35 urinoirs tegenover 3 openbare toiletten in het centrum van Amsterdam is ook erg pover. En die mannen kunnen toch al makkelijk stiekempies in de gracht piesen.

De rechter was een man en dat was niet zo handig van de baas van de rechters. Het mag niets uitmaken en de rechters worden natuurlijk lang van tevoren random verdeeld over alle zaken, maar als ik de baas was, had ik de mannelijke rechter even ziek laten verklaren en een vrouwelijke rechter in laten vliegen. Nu zei de mannelijke rechter dat Geerte gewoon in het urinoir had moeten plassen en werd ze dus alsnog veroordeeld voor wildplassen. Dat je niet mag wildplassen is mijn inziens volkomen terecht: kom op mensen, niemand wil toch op zijn stoep over een plas moeten stappen en we zijn de middeleeuwse tijd van een open riool nu wel voorbij, maar dat je als vrouw dan naar het urinoir moet gaan, nee, dan snap je het niet. Misschien moet die rechter eens uitgedaagd worden om vanaf een klimmuur te plassen in een fles.
En dan wordt de boete vervolgens verlaagd naar 90 euro. Waarom? Een stimulans om voor 50 euro heel veel keren 50 ct te kunnen plassen? Want wat is de volgende stap nu heel Nederland zo verontwaardigd is dat er in Amsterdam centrum maar 3 openbare (dames)toiletten zijn? Zo’n openbare toilet is na 2 keer gebruik vies (ook op een keurig kantoor kunnen dames in de toiletten echt vieze horken zijn), dus dat moet wel bijgehouden worden. En dat kost geld, veel geld. En als je geen plas op je stoep wilt, wil je daar vast ook geen openbaar toilet; best lastig om nog zo’n 32 goede plekken te vinden in Amsterdam centrum.

Ik denk dat er maar 1 oplossing mogelijk is en deze tip maar ter harte nemen van een ervaren moeder. Nog vers in het geheugen: kind net zindelijk en voordat je boodschappen gaat doen aan kind vragen of hij nog moet plassen. Nee, dat hoeft niet. Je bent 2 seconden in de winkel en dan moet je kind ineens wel plassen en geen openbare toilet in de buurt. Dan ga je niet stiekem de broek laten zakken naast de diepvries. Nee Geerte, we doen dan gewoon voor de zekerheid van tevoren maar even een luiertje aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *